Međunarodna znanstveno-stručna konferencija
Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji

Vodni resursi su jedna od temeljnih pretpostavki održivoga razvoja društva. U sklopu Globalnih ciljeva UN-a (SDGs) voda je izravno obuhvaćena ciljem održivoga razvoja br. 6: Čista voda i sanitarni uvjeti (SDG 6) te istaknuta kao ključni element za postizanje većine ostalih ciljeva definiranih Agendom 2030.

Povodom globalnog obilježavanja sredine Međunarodnog desetljeća djelovanja ”Voda za održivi razvoj”, u organizaciji Centra za ekologiju, okoliš i turizam, Vlade Hercegovačkoneretvanske županije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Općine Neum, Cleanteach HUB- znanja Sveučilišta u Mostaru, Centra za održivi i uključivi razvoj te Međunarodnog udruženja znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša, u Neumu je 24. 2. 2023. godine održana Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Voda i održivi razvoj – Izazovi i mogućnosti u vodoopskrbi i odvodnji“.

Sudinici su kroz panelne rasprave pokušali odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Mogu li vodni resursi biti pokretači i akceleratori razvoja u regiji?
  • Kakvo je stanje vodnih resursa i uz njih vezanih ekosustava te koji su budući izazovi u očuvanju i postizanju najmanje dobroga ekološkog stanja/potencijala voda našega područja?
  • Koji su ključni izazovi za postizanje SDG 6 i ostalih za vodu vezanih ciljeva održivoga razvoja u BiH i regiji?
  • Jesu li procesi usklađivanja s europskim i međunarodnim politikama barijere ili pak mogućnosti?
  • U kojoj mjeri nam mogu biti korisna iskustva iz regije?
  • Koje su mogućnosti poboljšanja upravljanja u sektorima voda i komunalnih djelatnosti?

Čast nam je što je Međunarodno udruženje znanstvenika i stručnjaka za zaštitu okoliša (IAESP) sudjelovalo u organizaciji i dalo doprinos u realizaciji ove izvrsne i zanimljive međunarodne znanstveno-stručne konferencije.

POZIVNO PISMO dostupno je OVDJE.

PROGRAM KONFERENCIJE dostupan je OVDJE.

Mjesto održavanja: Marea Hotel & Spa, Neum, Bosna i Hercegovina

hotelmarea.ba